Animátori z Polomky sa rozhodli, že počas leta venujú týždeň deťom a mládeži z našej farnosti a spríjemnia im letné dni. Mládež sme zobrali do DCM Maják na Španej Doline a mladšie deti do lanového centra Tarzánia na Táloch.

Diecézne centrum mládeže Maják je miestom, ktoré je neobyčajne obyčajné. Mieša sa v ňom rôznorodosť mladých ľudí z mnohých kútov Slovenska, ktorí žijú v jednoduchosti dňa. Bežný deň je založený na modlitbách, svätej omši, spoločnej práci, ale aj hrách, menšej turistike, pozeraní filmov či rozhovoroch. Každú z týchto aktivít spája to, že je pretkaná radosťou. A práve o túto radosť sme sa chceli podeliť s mladými z našej farnosti. Dňa 11. júna sa vybrala výprava 8 mladých z Polomky a 1 odvážlivec z Beňuša na výlet do malebnej dedinky s názvom Špania Dolina. Zdatní športovci absolvovali túto cestu dokonca na bicykloch.

V DCM-ku sme strávili štyri pekné dni. Každý jeden deň sme začínali a končili spoločnou modlitbou v kaplnke. Na obed každého dňa nás čakala svätá omša, na ktorej sme ukázali svoj hudobný talent. Zvyšný čas sme vyplnili spoločnou prácou. Statní muži pomáhali pri betónovaní a nežné ženy pomáhali v kuchyni s varením a zaváraním. Samozrejme, že sme sa nie len modlili a pracovali, ale taktiež sme sa venovali oddychu. Či už to bolo v podobe sledovania Tour de France a povzbudzovaniu Sagana, alebo hraním futbalu. Mladí z Polomky sa stretli v zápase s mladými futbalistami z obce Nedožery-Brezeany, ktorí boli spolu s nami v DCM-ku. Zápas, ktorý skončil v priateľskom duchu, bol našou rozlúčkou s DCM-kom, pretože na druhý deň – vo štvrtok – sme už putovali naspäť domov.

Piatok 15. júl bol pre niektoré polomské deti výnimočným dňom, pretože sa spolu s nami animátormi vybrali na výlet do Tarzánie v dedinke Tále. Naša cesta začínala na autobusovej zastávke v Polomke, kde sa postupne stretlo 14 detí vo veku od 7 do 14 rokov. Na Tále sme prišli v popoludňajších hodinách. Pred vstupom do Tarzánie sme však museli chvíľu čakať, kým sa uvoľnia lezecké trasy a preto sme sa na vyplnenie času zahrali s deťmi zopár hier. Netrvalo dlho a už sme boli dnu, pripravujúc sa na lezenie.

Tarzánia pozostáva z 23 prekážok umiestnených 5 až 7 metrov nad zemou a jej súčasťou je aj dráha pre najmenšie deti. Staršie deti a animátori sa rozdelili podľa svojich schopností a odvahy na dve skupiny – jedna skupina išla po jednoduchšej modrej trase a tí najodvážnejší si otestovali svoje sily na červenej trase. Všetci sme pred začatím dostali rýchlokurz ako liezť a ako používať výstroj a hor sa do lezenia! A bol to teda riadny adrenalín. No podľa reakcií všetkých detí a animátorov to stálo za to. Museli sme zdolať rôzne prekážky – rebríky, laná, ale aj spúšťanie sa na kladke z jedného stromu na ďalší. Myslíme si, že pre všetkých to bol jedinečný zážitok a boli sme na seba hrdí, že sme to zvládli. Lezenie nás všetkých bavilo, ale čas pokročil a museli sme sa pomaly pobrať domov. Nechýbala záverečná spoločná fotka a kým sme čakali na autobus, deti sa ešte vybláznili na hojdačkách a preliezkách v areáli Hotela Partizán.

Veríme, že sa mladým a deťom naše spoločné výlety páčili a budú na ne spomínať s radosťou. Dúfame, že sa k nám pridajú aj nabudúce.

Katka a Veronika