Úvod do Diplomovej práce.

Celá práca je na stránke:

www.inky.sk/Viera/Apologetika/SvJeh_dipl.pdf

Organizácia Svedkov Jehovových patrila a aj dnes patrí medzi malé náboženské spoločenstvá v našej republike. Možno aj preto bola často podceňovaná a prehliadaná. Malý počet jej členov však bohato vyvažuje ich obdivuhodná angažovanosť a aktivita. Ak si to ešte spojíme s absolútnou náboženskou netoleranciu Organizácie, pozitívnym trendom rastu jej členov a inými ukazateľmi, nie je ťažké predpokladať, že práve táto Organizácia bude i v budúcnosti zdrojom nemalých problémov pre našu Cirkev.

Súčasné skúsenosti túto prax potvrdzujú a práve v čase, keď píšeme tieto slová, sme svedkami veľkej ofenzívy Organizácie na uliciach Bratislavy, o ktorej sa nedá povedať, že by bola neúspešná. Čoraz častejšie sa môžeme stretnúť s rodinami, v ktorých otec, syn, alebo dcéra sa stali Svedkami a vidieť drámu viery i života, ktorá v zákerne prapadnutej rodine prepukla. Zároveň ale neomylne pozorujeme zarážajúcu nepripravenosť tých najpovolanejších: duchovných správcov farností.

Roky podceňovania a sebavedomia priniesli svoje. V mnohých farnostiach sa doteraz Cirkev nezmohla na inú odpoveď hrozivo rastúcej agresívnej aktivite Organizácie, než na bezradné pokrčenie pliec jej zástupcu. Chýbajú metódy, chýbajú skúsenosti, chýba kvalitná literatúra, chýbajú nakoniec i základné informácie o protivníkovi.

Práve správcom farností je venovaná táto práca. Vo viere v ich odborné vzdelanie sa preto nezaoberá dôslednou kritikou a rozborom doktríny Organizácie. Pokúša sa skôr podať stručný, ale ucelený obraz o živote Organizácie, jej členov, o väzbách, viažúcich ich dohromady a o metódach ich činnosti.

Zhrňuje v sebe výsledky päťročného intenzívneho a dosiaľ neukončeného štúdia tejto denominácie, tak teoreticky, ako i prakticky. V budúcnosti však počítame s tým, že prácu skutočne rozšírime aj o kritiku doktríny Organizácie, o metodiku aktívnej evanjelizácie Svedkov a iné aktuálne a potrebné témy, ktoré by prispeli k tomu, aby sa dielko premenilo na skutočne univerzálnu pomôcku v konfrontácii s touto Organizáciou.

Na to je však potrebné ešte veľa a hlavne aktívnej práce v oblasti testovania apologetických a evanjelizačných systémov priamo na zvestovateľoch Organizácie, aby výsledný produkt bol naozaj spoľahlivý a účinný.

Pre pokračovanie si skopírujte odkaz a vložte do vyhľadávača. 

http://www.inky.sk/Viera/Apologetika/SvJeh_dipl.pdf