Ako sa s NIMI zhovárať?

Predstavte si, že Vám teraz pri dverách zazvonia dvaja (zvyčajne) pekne oblečení páni (dámy) a začnú s Vami rozhovor na tému pravého náboženstva, alebo na tému osudu sveta, v ktorom žijeme a o tom, že „môžete žiť navždy v pozemskom raji“.

Pozvete ich dovnútra (ste predsa slušní katolíci a ako takí samozrejme viete, že je Vašou povinnosťou im dať najavo, že sú vedľa jak tá jedľa… Aj to je forma apoštolátu.).

A čo ďalej?

1) Prevezmite iniciatívu!

To je prvá vec. VY ste doma, u seba, ONI prišli za Vami – takže VÁM prislúcha začať a viesť rozhovor, nie?

Ja by som to na Vašom mieste urobil takto:

  • „Vy ste Svedkovia Jehovovi, že?“ – to predsa už od počiatku viete, tak načo chodiť okolo horúcej kaše?
  • „Poznám Vás!“ – /  prečítali ste si diplomovku, uverejnenú na stránke http://inky.sk/V-SvedkoviaJehovovi.htm,  ste teda v obraze. /

Tým ich spravidla šoknete – na to veľmi zvyknutí nie sú. Zvyčajne sa Vás teda spýtajú: „A čo teda na nás hovoríte?“, alebo niečo podobné.

Bez ohľadu na to pokračujte ďalej.

  • „Priznám sa, že mám voči Vašej organizácii (použite tento termín, určite!) vážne výhrady, na základe ktorých som presvedčený, že to, čo ohlasujete, nie je Božie slovo.“ – Tým ste iniciatívu prebrali úplne. Zvestovateľom SJ neostáva nič iné, než sa Vás opýtať, aké výhrady to voči nim máte. A Vy im to dáte jasne najavo:

2) Jasne sa vyjadrite!

  • „To, čo učíte, nie je v súlade s Bibliou“ – a vyberiete si napríklad tému JežišaKrista, alebo inú vhodnú, na ktorej im polopatisticky ukážete, že to, čo učia, naozaj je v rozpore s tým, čo vraví Biblia!
  • „Boh nepotvrdzuje, že ste „Pravá Božia organizácia““ – a vytiahnite si na nich druhú štúdiu, ktorá na to jasne poukazuje.
  • „Ste falošní proroci, pretože sa neplní, čo ohlasujete!“ – a vytiahnite na nich štúdiu ohľadom ich predpovedania konca sveta a podobne.
  • „Povedzte mi teda jeden logický dôvod, PREČO by som mal prijať to, čo hovoríte?“ – a nechajte ich, nech sa potrápia. Nech Vám vysvetlia, prečo by malo byť správne „náboženstvo“, ktoré nahradzuje Bibliu svojimi vlastnými predstavami, ktoré ohlasuje a prorokuje veci, ktoré sa nedejú a ktoré sa nevyznačuje znakmi „pravého náboženstva“, ako o nich píše Biblia?
  • A hlavne… nenechajte ich, aby v tejto ošemetnej situácii odbočili. Teraz sa s nimi nezhovárate o tom, či je správna Vaša viera a Vaše náboženstvo (ak sa budú o túto stránku veci zaujímať, môžete sa obrátiť na niekoho kompetentného, kto im to vysvetlí odbornejšie a erudovanejšie, než Vy, Vy nie ste teológovia, Vy žijete s Kristom, On Vám dáva Život a hotovo. Ale keby chceli…)!!! Teraz sa diskutuje o tom, či je správna ICH VIERA A ICH NÁBOŽENSTVO!!! Pretože to boli ONI, kto prišli presvedčiť VÁS, nie naopak!
  • Ak budú argumentovať, že Vaše náboženstvo je zlé a strašné a podobne… – povedzte im: „O.K., ak sa presvedčím, že moje náboženstvo nie je to pravé, tak začnem to pravé hľadať.
  • Ale VY my teraz povedzte, prečo by som si napriek tomu všetkému mal myslieť, že tým pravým je to, čo mi tu teraz predkladáte?“
  • Ak budú poukazovať na to, že sú dobrými ľuďmi, nezabíjajú sa, pomáhajú si,… – povedzte im: „Ale to predsa robíme aj my (v našom spoločenstve, farnosti,…), a robia to aj budhisti, a poznám aj ateistov a komunistov, ktorí sú tiež dobrými ľuďmi. Prečo si myslíte, že tieto znaky VÁS potvrdzujú ako „pravú Božiu organizáciu“ a ICH nie? Ak je toto dôkaz– potom musí platiť pre všetkých, nemyslíte?“ A pekne ich na tom točte…

3) Tu sa to zvyčajne končí…

  • Tým ste v podstate skončili… Prečo by ste sa s nimi mali o tom viac zhovárať? Leda že by sa chceli od VÁS dozvedieť niečo viac o pravej viere katolíckej… ☺
  • Spravidla to ale až tak ďaleko nedôjde… Spravidla sa ešte predtým zbalia a odídu…
  • Neprišli totiž s Vami hľadať pravdu. Prišli Vás presvedčiť o svojom. A pretože ste sa nedali… a dokonca im zasiali chrobáka do hlavy! – je na čase dať sa na ústup!
  • Ak by napriek tomu trvali na hlbšej diskusii – pošlite mi mail a rád sa spoločne s Vami takejto diskusie zúčastním!

Pár praktických tipov…

  • Svedkovia neprichádzajú, aby spoločne s Vami hľadali pravdu, ale aby Vás presvedčili o svojom – Aj keď sa tvária, že s Vami idú férovo diskutovať, nemajú to v úmysle. Nečakajte teda férovú diskusiu.
  • Diskutujte o ICH viere a organizácii – Zvestovatelia Vám prišli (ako nejakí obchodní agenti) ponúkať svoju organizáciu. Tak sa zhovárajte o nej. Ak začnú o Vašej viere a náboženstve, pokojne povedzte napríklad: „To je zaujímavé, dalo by sa o tom diskutovať… budem nad tým uvažovať… ALE vráťme sa naspäť: Ako je to u Vás s tým a tým?“  Oni nie sú Vaši šéfovia ani sudcovia, prečo by ste sa im teda mali zodpovedať z Vašej viery a presvedčenia?

Ale ONI niečo ponúkajú VÁM – a to niečo je na mieste dôkladne preskúmať, nie? Keď to bude naopak, keď Vy začnete im ponúkať katolicizmus a oni budú tí, ktorí by ho mali prijať, potom sa role (logicky) otočia – ale nie skôr! Držte sa toho!!!

  • Nenechajte sa odviesť od témy – Ak sa Svedkovi nedarí, spravidla zmení tému. Ak Vám nevie na niečo odpovedať, tak spravidla prejde na inú tému. Vráťte ho späť! Trvajte na tom, aby ste uzavreli tému, o ktorej hovoríte, jasným a konkrétnym záverom! Napríklad ak budete hovoriť o tom, že „Ježiš sa robil rovný Bohu“ (Jn 5,18), trvajte na jasnom závere! Ten môže znieť dvojako:

– Alebo je to názor Židov, s ktorým sa evanjelista nestotožňuje – ale potom nech Vám to Svedkovia ukážu na tomto mieste Biblie, v tomto výroku, v tejto vete, kde je to uvedené! V opačnom prípade to nie je názor Židov, ale názor Božieho slova!

– Alebo sa Ježiš naozaj robil rovným Bohu – a potom to musí uznať aj Svedok, s ktorým diskutujete. Následne sa ho opýtajte, prečo ich organizácia (tak sa nazývajú) neverí veciam, ktoré sú v Biblii uvedené, ak ju považujú za Božie slovo.

A trvajte na jasnom vysvetlení: PREČO neprijímate to, čo Boh v Biblii hovorí? A prečo chcete, aby som radšej veril VÁM, než BIBLII?

A ak Svedok povie: „No dobre, ale pozrime sa napríklad na vojny… ako sa tam vraždili kresťania (naozaj to boli kresťania?)… a… a…“

– tak ho vráťte sem a povedzte: „To sú zaujímavé veci, ale, ak dovolíte, mohli by sme najprv dokončiť túto prvú tému? Takže, ako je to s tým Ježišom?“

  • Nenechajte sa obkecať! Držte sa faktov v Biblii.