Pred niekoľkými týždňami som sa vrátili zo Svätej Zeme. Pobyt bol nádherný. Spoznali sme mnoho miest, kde Pán Ježiš pôsobil. Svätá zem, kolíska troch monoteistických náboženstiev – židovstva, kresťanstva a islamu je pre nás kresťanov Zem Ježiša Krista, Zem evanjelia. Tu vznikli biblické dejiny Starého a Nového zákona. Navštíviť a poznávať miesta Svätej zeme je určite neopakovateľný a hlboký zážitok na celý život.

Ein Karem leží 8 km juhozápadne od Jeruzalema v údolí obkolesenom mierne kopcovitou krajinou. Toto miesta sa spája s narodením a životom sv. Jána Krstiteľa, Alžbety a Zachariáša. Nachádza sa tu Bazilika Navštívenia Panny Márie, ktorá bola postavená v r. 1939 na pozostatkoch starších kostolov a predstavuje udalosť Návštevy Panny Márie u Alžbety. V strede mestečka Ein Karem sa nachádza kostol sv. Jána Krstiteľa. V chráme sa nachádza najvýznamnejšie časť – jaskyňa Benediktus. V nej je oltár, pod ktorým sa nachádza hviezda z bieleho mramoru a veľkým bielym kruhom, označujúcim narodenie Jána Krstiteľa.

Betlehemska hviezda

Betlehemská hviezda

Betlehem sa nachádza približne 10 km južne od Jeruzalema na západnom brehu Jordána. Názov mesta je odvodený od slov Bet Lehem – Dom chleba. Tu sa narodil Pán Ježiš. Najvýznamnejšou pamiatkou je Bazilika Narodenia Pána. Je jednou z najstarších svätýň sveta, postavená v roku 326 nad jaskyňou na mieste Ježišovho narodenia. V Starom zákone čítame, že tu sa narodil aj kráľ Dávid, preto sa Betlehém označoval ako Dávidovo mesta. V jaskyni Narodenia Pána je na mramorovej doske štrnásť-cípa hviezda s latinským nápisom: „Tu sa z Márie Panny narodil Ježiš Kristus.

Nazaret sa nachádza v Galilei, asi 25 k m od Galilejského jazera a 9 km od hory Tábor. Názov mesta je odvodený od slova Nasret, čo v preklade znamená „kvet“. K pútnickým miestam patrí Bazilika zvestovania, postavená na mieste domu Panny Márie, kde archanjel Gabriel oznámil Panne Márie, že si ju Boh vyvolil za matku svojho Syna. Bazilika bola postavená v rokoch 1960 – 69. Vnútro baziliky tvoria dva kostoly. Spodný kostol uchováva byt Panny Márie, vrchný kostol je zasvätený Panne Márii, Matke Cirkvi.

Hora Tábor  je miesto, kde sa udialo premenenie Pána Ježiša. Hora Tábor je vzdialená 9 km od Nazareta a vysoká 588 metrov nad morom. Je tu postavená Bazilika Premenenia a kláštor.

Jeruzalem je jedno z najznámejších miest na svete. Je to miesto zrodu kresťanstva. V židovskej tradícii sa Jeruzalem stáva hlavným mesto za kráľa Dávida. Mesto bolo veľa krát zničené, tak v staroveku, ako aj po ukrižovaní Pána Ježiša. Je to miesto mnohých udalosti zo života Pána Ježiša, vyučovanie v jeruzalemskom chráme, miesto Poslednej večere, Getsemanská záhrada, miesto odsúdenia Pána Ježiša, jeho krížová cesta, hora Golgota, Bazilika Božieho hrobu, kde bol pán Ježiš ukrižovaný a pochovaný a kde nakoniec vstal z mŕtvych.

V krátkosti som chcel čitateľov našej stránky oboznámiť zo vzácnymi miestami, po ktorých chodil Pán Ježiš. Je to len malé zrnko poznania, s ktorým som sa tu podelil.